Aandacht is liefde

Aandacht is liefde

Kun je een moment herinneren wanneer iemand er oprecht voor jou was? Je partner of een vriend of vriendin. Of misschien één van je ouders toen je nog klein was. Zo’n moment dat de ander echt even de tijd voor jou had? Een lang gesprek, een mooie wandeling, een fijne aanraking.

Dat zijn tijdloze momenten. Je voelt je helemaal gezien en gehoord. Je mag er zijn zoals je bent. Je voelt je geliefd en bevestigd in je hele wezen. Oprechte aandacht zorgt dat je beter in je vel zit en alle hobbels op je pad beter aan kunt. Met ieder moment van oprechte aandacht verdiept de relatie tussen jou en degene van wie je die aandacht krijgt. Door die aandacht ook echt te ontvangen creëer je een positieve spiraal, want jij zal nu ook eerder diezelfde aandacht terug willen geven.

Heb je vandaag zelf al oprechte aandacht gehad voor de mensen om je heen? Grote kans dat dat minder is dan je graag zou willen. Het schiet er vaak bij in. We hebben het druk of we zitten met ons hoofd bij iets anders. Of we hebben iets belangrijks te doen op onze telefoon 😉

Oprechte aandacht hebben voor iemand vraagt van je dat je er helemaal bent: aanwezig en niet afgeleid. Het vraagt dat je open staat voor de ander en echt nieuwsgierig bent naar hoe het met hem of haar is. En dat hoeft geen uren te duren. Je kunt je ook een minuut lang verbinden met de ander. Het kan zelfs in een omhelzing of een kus zitten.

Aandacht geven is een beslissing nemen. Je kunt ieder moment kiezen of je wel of geen ruimte maakt voor de ander. Of dat nu je partner, je kind of je collega is. Maar het luistert nauw. 

Als je oprecht aandacht wilt geven kun je niet én luisteren naar het verhaal van je kind én nog even snel een appje versturen. Je kunt niet én met je moeder bellen én tegelijkertijd je serie volgen. En je partner masseren terwijl je de boodschappen voor het weekend bedenkt werkt ook niet. De ander voelt dat. En jij ook.

Aandacht geven is vertragen. De stroom stil zetten en kiezen om de ander helemaal te zien, te horen en te voelen. Je eigen verhaal aan de kant te zetten en de ander het gevoel geven dat hij of zij er helemaal mag zijn zoals hij is en met alles wat er is.

Aandacht is het mooiste wat je iemand kunt geven. Aandacht is liefde. 

Andere Blog artikelen

Pexels Pineapple Supply Co 1071882

Super Happy Fun Day

14 januari 2023

Normaal gesproken zijn wij heel erg van de kleine, dagelijkse dingen die de liefde in en relatie laten stromen. Een dagelijks incheck-moment bij de koffie of thee. Afscheid nemen – of thuiskomen – en elkaar dan echt aankijken en aanraken. Een korte schouder- of rugmassage. Een wandeling. Echt naar elkaar luisteren. Laten weten dat je de ander waardeert. Als je … lees meer

Lees verder...
hele appeltaart blog header liever de liefde

De hele appeltaart

05 maart 2020

Tijdens de Liever de Liefde!-dagtraining sprak één van de mannen hardop uit wat zijn grootste verlangen was in de relatie met zijn partner. ‘Ik wil een jaar lang op reis met jou en de kinderen.’ Een groot verlangen, een mooi verlangen, maar op de een of andere manier was het niet af. Het voelde bedacht. Dat voelde hij. Dat voelde … lees meer

Lees verder...
relatie als spiegel blog header liever de liefde

Je relatie is een spiegel

28 februari 2020

Je kunt op een berg gaan zitten, mediteren en zo verlichting proberen bereiken. Dat vraagt toewijding en geduld. Maar probeer eens verlichting te bereiken terwijl je in een liefdesrelatie zit. Dat vraagt nog meer toewijding en geduld, het is bijna ondoenlijk. Als er iets is dat wij de afgelopen jaren hebben ervaren in onze eigen relatie én in onze Liever … lees meer

Lees verder...