Hou de cirkel heel

Hou de cirkel heel

Het is niet altijd makkelijk om de liefde in je relatie te laten stromen. Zeker niet als je ondertussen druk bent met je werk, je gezin en allerlei andere dingen die dringend aandacht vragen.

De vraag is: wat ga je doen? Ga je hopen op betere tijden? Ga je wachten op dat je partner je later wel weer ruimte, begrip of liefde geeft? Of zet je schouders eronder en maak je er werk van?

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Zeker als je zoekt naar je eigen waarheid, deskundige meningen kritisch benadert en er helemaal wilt zijn voor je kind. Maar wat misschien wel het lastigste is: in alle drukte van gezin en werk, ook nog ruimte maken voor je relatie. Er moet al zoveel. En je hebt het toch gewoon goed samen?

Dat is ook zo. Maar zo af en toe raak je elkaar toch kwijt. En als je dat maar lang genoeg door laat sudderen, kan dat kwijtraken uitmonden in elkaar echt niet meer terug kunnen vinden. Kijk maar eens om je heen. Hoe vaak zie en hoor je niet dat een stel uit elkaar gaat? En hoe heftig moet dat wel niet voor de kinderen zijn? En dat is niet wat je wilt.

Dus kun je maar één ding doen: er werk van maken.

Gisteravond keken we samen de prachtige film ‘The Broken Circle Breakdown’. De film gaat over Didier en Elise, een stel dat ontzettend gek is op elkaar. Ze hebben de tijd van hun leven samen. Ze krijgen een dochter. Maar door een groot trauma raken ze elkaar kwijt. Verwijten over en weer. Onbegrip. Ellende.

Tijdens de film moesten we denken aan de woorden van Barry Long. Hij zegt dat als je elkaar ooit lief hebt gehad, dat je altijd terug kunt naar dat gevoel, naar die liefde. Het is de basis van jullie relatie. In de film komt dat besef ook. Aan het eind. Maar dat is voor Didier en Elise te laat. De cirkel van hun liefde is gebroken.

Stel dat je de liefde tussen jou en je partner inderdaad een cirkel is. En dat die liefde altijd beschikbaar is. Op ieder moment. Dat voelt goed, toch? En het mooie is, dat het ook zo is. Als je ooit helemaal gek op elkaar bent geweest, vol overtuiging ‘ja’ hebt gezegd tegen die ander, dan kun je altijd terug naar dat gevoel.

Maar ook dat is niet altijd makkelijk. Want er gebeurt veel in een relatie. Van kleine irritaties tot groot onbegrip. Van onhandig gedrag tot bewust brokken maken. Iedere relatie heeft zijn eigen verhaal van hoogte- en dieptepunten. Je bent een mens. Je maakt fouten. Maar het is aan jou of je die fouten in de weg laat staan van de liefde.

Je kunt je partner van van alles de schuld geven. En misschien heb je nog wel gelijk ook. Misschien ligt het nu aan haar of hem. Maar daar gaat het niet om. Durf je voorbij het gedrag van je partner te kijken? Ook als dat je irriteert, je boos maakt of pijn doet? Durf jij de eerste stap te nemen en terug te keren naar de liefde?

Natuurlijk kun je wachten op je partner. Maar misschien ziet zij het even niet. Of weet hij even niet hoe. En wacht hij of zij op jou.

In onze Liever de Liefde-trainingen staat het nemen van verantwoordelijkheid nemen voor de liefde in je relatie centraal. Hoe wil jij dat je relatie eruit ziet? Wat vind je leuk aan je partner? Deelnemers geven woorden aan dat verlangen. En wat er dan gebeurt is mooi om te zien. De irritaties van alledag verdwijnen naar de achtergrond en mensen vertellen vol trots over hoe leuk hun partner is. En dan beseffen ze dat ze het echt anders willen en zij zelf de eerste stap kunnen zetten.

Durf jij tegen de ander te zeggen: ‘Hee, hoe is het? Ik mis je.’

Durf jij tegen de ander te zeggen: ‘Ik wil het graag anders. Maar ik weet even niet hoe?’

Als je kinderen hebt is het soms zo makkelijk te vergeten dat je ook geliefden bent. Natuurlijk ben je vader en moeder, maar er is zoveel meer. Alles begon met jullie liefde en die zal er over een hele tijd nog steeds zijn. Kinderen komen en reizen een tijdje met je mee, maar daarna ga je weer samen verder.

Blijf elkaar opzoeken, uitdagen en liefhebben. Zo hou je de cirkel heel.

Andere Blog artikelen

Pexels Pineapple Supply Co 1071882

Super Happy Fun Day

14 januari 2023

Normaal gesproken zijn wij heel erg van de kleine, dagelijkse dingen die de liefde in en relatie laten stromen. Een dagelijks incheck-moment bij de koffie of thee. Afscheid nemen – of thuiskomen – en elkaar dan echt aankijken en aanraken. Een korte schouder- of rugmassage. Een wandeling. Echt naar elkaar luisteren. Laten weten dat je de ander waardeert. Als je … lees meer

Lees verder...
hele appeltaart blog header liever de liefde

De hele appeltaart

05 maart 2020

Tijdens de Liever de Liefde!-dagtraining sprak één van de mannen hardop uit wat zijn grootste verlangen was in de relatie met zijn partner. ‘Ik wil een jaar lang op reis met jou en de kinderen.’ Een groot verlangen, een mooi verlangen, maar op de een of andere manier was het niet af. Het voelde bedacht. Dat voelde hij. Dat voelde … lees meer

Lees verder...
relatie als spiegel blog header liever de liefde

Je relatie is een spiegel

28 februari 2020

Je kunt op een berg gaan zitten, mediteren en zo verlichting proberen bereiken. Dat vraagt toewijding en geduld. Maar probeer eens verlichting te bereiken terwijl je in een liefdesrelatie zit. Dat vraagt nog meer toewijding en geduld, het is bijna ondoenlijk. Als er iets is dat wij de afgelopen jaren hebben ervaren in onze eigen relatie én in onze Liever … lees meer

Lees verder...